Hangi şehrin hangi yemeği meşhur? Sizin için minik bir şehir lezzet haritası hazırladık.
Haydi birlikte lezzet yolculuğuna çıkalım.
Adana – Adana Kebap
Herkesin hayran olduğu Adana Kebap yapımında özen, tecrübe ve titizlik gerekiyor. Et seçiminden pul biberine kadar büyük önem isteyen bu kebabı en iyisi Adana’da yemenizi öneriyoruz.
Adıyaman – Çiğ Köfte
İstanbul’da çoğu semtte yükselişe geçen çiğ köfte ince bulgur, salça, kimyon, isot, çiğ yağsız kıyma gibi malzemelerle yoğun emek harcanarak yapılır.
Ankara – Ankara Tava
Geleneksel olarak düğün, ölüm, hıdırıllez gibi önemli günlerde yapılan meşhur Ankara yemeği. Duyduğumuza göre bu yemeği pişirirken en çok dikkat edilmesi gereken
kısmı pirinci.
Antalya – Antalya Piyazı
Klasik piyazlardan ayıran en önemli özelliği tahinli sosu. Bu sos tahin, limon suyu, sarımsak ve sirkeyle hazırlanıyor.
Ardahan – Ayran Aşı
Doğu Anadolu genelinde meşhur olan ve soğuk tüketilen bu çorba isteyenler sıcak da tüketebilir. Az kalorisi ve yüksek doyuruculuğuyla ideal yemeklerinizden biri olabilir.
Bingöl – Kömbe/Gömbe/Gömme
Genellikle kış mevsiminde ama bana göre her mevsim yenebilecek güzel bir hamur işi. Un ve su ile hazırlanan hamur kalın yuvarlak tepsiye yayılır, fırına verilir. Fırında çıkarılan hamurun üst tabakası bıçakla kesilerek çıkarılır ve içiyle birlikte ufak parçalara ayrılır. Bu tepeciğin üzerine önce sarımsaklı yogurt, ardından eritilmiş sıcak tereyağı dökülür.
Bolu – Oğmaç Çorbası
Ovmaç olarak da bilinen bu çorba Bolu’nun en nefis yemeklerinden biri. Yazları soğuk, kışları sıcak tüketilir.
Bursa – İskender
Birçok insanın sadece isminin söylenmesi bile ağzını sulandıran bu kebap için çoğumuz Bursa’ya gitmişizdir ya da gitme hayalini kurmuşuzdur. En basit ama en güzel yemeklerimizden biri.
Çanakkale – İskorpit Çorbası
Ayvalık’ta içilebilecek en iyi balık çorbasından biri. Kış için sağlıklı ve besleyici
ideal çorbalardan.
Edirne – Edirne Tava Ciğer
Yanında ikram edilen kızarmış kuru biber mi daha güzel tava ciğerin kendisi mi? Bursa’ya gidenler olduğu gibi Edirne’ye de sırf tek yemek için gidenleri duyduk.
Eskişehir – ÇiBörek
Çiğ börek, çi börek, çiy börek,… İsmini genellikle yanlış telaffuz ettiğimiz güzel bir tatar böreği. Her zaman en güzelini büyüklerimizin yaptığı ulvi bir börektir.
Gaziantep – Beyran Aşı
Gaziantep’te çoğunlukla sabahın erken saatlerinde yenir. Antep’e gelen misafirlere öncelikle bu yemek ikram edilir.
Hatay – Künefe
Sıcak yenilen ve içinde eriyen özel bir peynir bulunan nadide tatlılarımızdan.
İzmir – Kumru
Kumru ekmeğinin içerisine İzmir tulum peyniri, domates, biber konularak hazırlanan, soğuk servis edilen veya kömürde pişirilmiş sucuk, salam ve kaşar peyniri ile domatesin konularak sıcak yenir.
Kayseri – Kayseri Mantısı
Bu mantının en önemli özelliği bir kaşığa 40 tane mantı sığması derler… Kayseri’de mantının en lezzetlisini tadabileceğiniz gibi, mantının bir başka yapılış şekli olan tepsi mantısını da burada yiyebilirsiniz.
Konya – Etli Ekmek
Lahmacuna ve pideye benzetilse de etli ekmeğinin bu ikisinden kendisini ayıran özelliği hamurunun çıtır olmasıdır.
Mersin – Tantuni
Haydi birlikte lezzet yolculuğuna çıkalım.
Adana – Adana Kebap
Herkesin hayran olduğu Adana Kebap yapımında özen, tecrübe ve titizlik gerekiyor. Et seçiminden pul biberine kadar büyük önem isteyen bu kebabı en iyisi Adana’da yemenizi öneriyoruz.
Adıyaman – Çiğ Köfte
İstanbul’da çoğu semtte yükselişe geçen çiğ köfte ince bulgur, salça, kimyon, isot, çiğ yağsız kıyma gibi malzemelerle yoğun emek harcanarak yapılır.
Ankara – Ankara Tava
Geleneksel olarak düğün, ölüm, hıdırıllez gibi önemli günlerde yapılan meşhur Ankara yemeği. Duyduğumuza göre bu yemeği pişirirken en çok dikkat edilmesi gereken
kısmı pirinci.
Antalya – Antalya Piyazı
Klasik piyazlardan ayıran en önemli özelliği tahinli sosu. Bu sos tahin, limon suyu, sarımsak ve sirkeyle hazırlanıyor.
Ardahan – Ayran Aşı
Doğu Anadolu genelinde meşhur olan ve soğuk tüketilen bu çorba isteyenler sıcak da tüketebilir. Az kalorisi ve yüksek doyuruculuğuyla ideal yemeklerinizden biri olabilir.
Bingöl – Kömbe/Gömbe/Gömme
Genellikle kış mevsiminde ama bana göre her mevsim yenebilecek güzel bir hamur işi. Un ve su ile hazırlanan hamur kalın yuvarlak tepsiye yayılır, fırına verilir. Fırında çıkarılan hamurun üst tabakası bıçakla kesilerek çıkarılır ve içiyle birlikte ufak parçalara ayrılır. Bu tepeciğin üzerine önce sarımsaklı yogurt, ardından eritilmiş sıcak tereyağı dökülür.
Bolu – Oğmaç Çorbası
Ovmaç olarak da bilinen bu çorba Bolu’nun en nefis yemeklerinden biri. Yazları soğuk, kışları sıcak tüketilir.
Bursa – İskender
Birçok insanın sadece isminin söylenmesi bile ağzını sulandıran bu kebap için çoğumuz Bursa’ya gitmişizdir ya da gitme hayalini kurmuşuzdur. En basit ama en güzel yemeklerimizden biri.
Çanakkale – İskorpit Çorbası
Ayvalık’ta içilebilecek en iyi balık çorbasından biri. Kış için sağlıklı ve besleyici
ideal çorbalardan.
Edirne – Edirne Tava Ciğer
Yanında ikram edilen kızarmış kuru biber mi daha güzel tava ciğerin kendisi mi? Bursa’ya gidenler olduğu gibi Edirne’ye de sırf tek yemek için gidenleri duyduk.
Eskişehir – ÇiBörek
Çiğ börek, çi börek, çiy börek,… İsmini genellikle yanlış telaffuz ettiğimiz güzel bir tatar böreği. Her zaman en güzelini büyüklerimizin yaptığı ulvi bir börektir.
Gaziantep – Beyran Aşı
Gaziantep’te çoğunlukla sabahın erken saatlerinde yenir. Antep’e gelen misafirlere öncelikle bu yemek ikram edilir.
Hatay – Künefe
Sıcak yenilen ve içinde eriyen özel bir peynir bulunan nadide tatlılarımızdan.
İzmir – Kumru
Kumru ekmeğinin içerisine İzmir tulum peyniri, domates, biber konularak hazırlanan, soğuk servis edilen veya kömürde pişirilmiş sucuk, salam ve kaşar peyniri ile domatesin konularak sıcak yenir.
Kayseri – Kayseri Mantısı
Bu mantının en önemli özelliği bir kaşığa 40 tane mantı sığması derler… Kayseri’de mantının en lezzetlisini tadabileceğiniz gibi, mantının bir başka yapılış şekli olan tepsi mantısını da burada yiyebilirsiniz.
Konya – Etli Ekmek
Lahmacuna ve pideye benzetilse de etli ekmeğinin bu ikisinden kendisini ayıran özelliği hamurunun çıtır olmasıdır.
Mersin – Tantuni