İstanbul’da Gezilecek Yerler
İstanbul’da gezilecek yerler nerelerdir? İstanbul’da gezilecek en güzel tarihi ve turistik yerleri okurlarımız için derledik. İstanbul’da biraz huzur biraz da maneviyat arayanlar için gezilecek birbirinden güzel yerler.
Haber: Murat Karadenizİstanbul birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, başkentlik yapmış, çağ açıp kapatmış; doğal güzellikleri, parkları ve bahçeleri, çeşmeleri, camileri, çarşıları, müzeleri, sarayları ile dünyanın göz bebeği bir şehir. Binlerce tarihî eserin sergilendiği dünyanın en büyük açık hava müzesi İstanbul’da gezilecek tarihi ve turistik yerleri okurlarımız için derledik.
İstanbul; Roma ve Osmanlı dönemine ait saray, cami, tekke, türbe, çarşı, çeşme, hisar gibi binlerce tarihî eserin sergilendiği dünyanın en büyük açık hava müzesi gibidir.
Köklü bir tarihe, medeniyete, kültüre sahip olan ve nihayetinde Türk izlerinin nakşedildiği, İslam mührünün vurulduğu İstanbul keşfedilmeyi bekliyor.
Yahya Efendi Dergahı’ndan Boğaziçi ve Çamlıca’ya Bakış - İstanbul Bosphorus (Beşiktaş)
İSTANBUL’DA GEZİLECEK YERLER - İstanbul Attractions
İstanbul’da gezilecek tarihi ve turistik yerler nereler? İstanbul’da gezilecek en güzel yerler... (Top tourist attractions in Istanbul.)1. EYÜP SULTAN CAMİÎ (Eyüp Sultan Türbesi) - Eyup Sultan Mosque
Eyüp Sultan Camiî ve ilçesi, ismini Peygamber Efendimiz’in sahabisi Ebû Eyyûb el-Ensârî’den (r.a.) alır. Halk arasında “Eyüp Sultan” olarak meşhur olan ve şehre hakiki değerini veren bu güzide sahabi, caminin hemen yanıbaşındaki türbede medfundur.Eyüp Sultan Camiî - Eyup Sultan Mosque (Eyüpsultan)
Eyüp Sultan, Peygamber Efendimiz’in hadis-i şerifinde methettiği askerlerden olabilmek arzusuyla Emevilerin 668-669 yılında gerçekleştirdiği İstanbul kuşatmasına katıldı ve İstanbul surları önünde şehit oldu. Ölmeden önce mezarının surlara en yakın noktada defnedilmesini vasiyet etti.Eyüp Sultan Hazretlerinin mezarı İstanbul’un kuşatması sırasında Akşemsettin Hazretlerinin kerametiyle bulundu. Fatih Sultan Mehmet, mezarın üzerine türbe inşa ettirdi. 1458’de Sultan tarafından türbenin yanına cami, medrese ve imaret yaptırıldı. 1766 İstanbul depreminde tamir edilemeyecek kadar hasar gören cami, dönemin sultanı III. Selim tarafından yıktırılarak yerine 1798-1800 yılları arasında yeni bir cami yapıldı.
Eyüp Sultan Hazretlerine verilen büyük değerden ötürü birçok kimse, mezarının burada olmasını istedi ve aradan geçen asırlar içinde külliyenin etrafı türbe ve mezarlarla nakış nakış işlendi
2. AYASOFYA CAMİÎ (Hagia Sophia)
İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan Ayasofya, Yunanca’da “kutsal bilgelik” veya “ilahî bilgelik” anlamlarına gelir.Ayasofya Camiî (Ayasofya Müzesi) - Hagia Sophia Museum (Fatih)
Ayasofya, Bizans İmparatoru Jüstinyen tarafından 532-537 yılları arasında yaptırıldı. Ayasofya’nın mimarları Miletli İsidoros ve Trallesli Anthemius’tu.1453 yılında Fatih Sultan Mehmet şehri fethettiğinde tam 916 yıl boyunca kilise olarak kullanılan bu mabedin hayatında tertemiz ve yeni bir sayfa açıldı. Fatih Sultan Mehmet, şehri fethettiğinde kendisine ganimet payı olarak sadece Ayasofya’yı aldı. Mabet fetihten sonra bizzat Fatih’in imam olarak kıldırdığı ilk cuma namazı ile Sultan tarafından vakfedilerek camiye çevrildi.
Ayasofya, 1932 senesinde restorasyon amacıyla ibadete kapatıldı. 1935 yılında müzeye dönüştürülerek ziyarete açıldı.
Ayasofya’85 Yıl Aradan Sonra İlk Ezan
Ayasofya’da Temmuz 2016’da düzenlenen Kadir Gecesi programında, 85 yıl aradan sonra sabah ezanı okundu.Ekim 2016’da Ayasofya'nın ibadete açık olan bölümü Hünkar Kasrı’na, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından uzun yıllardan sonra ilk kez asaleten imam atandı. 2016 itibarıyla Hünkar Kasrı bölümünde vakit namazları kılınmaya ve minarelerinden Sultanahmet Camisi ile 5 vakit çifte ezan okunmaya başlandı.
İstanbul’un fethinin 567. yıl dönümünün kutlandığı bu yıl ise 29 Mayıs’ta Ayasofya içinde Fetih Suresi okundu.
Ayasofya Camiî Ne Zaman İbadete Açıldı?
Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerîfi, 24 Temmuz 2020 yılında kılınan cuma namazıyla yeniden ibadete açıldı.3. SÜLEYMANİYE CAMİÎ - Suleymaniye Mosque
Süleymaniye Camiî, Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1550-1557 yılları arasında Mimar Sinan’a yaptırıldı.Süleymaniye Camiî - Suleymaniye Mosque (Fatih)
Süleymaniye Camiî, tarihin benzerini kolay kolay göremeyeceği bir şantiye organizasyonu yapıldı. Camide kullanılan inşa malzemeleri, Osmanlı coğrafyasının dört bir yanından getirildi. Camide dört halifeyi temsilen kullanılan dört sütundan biri İskenderiye’den, diğeri Baalbek’ten gemilerle taşındı. Üçüncüsü Saray-ı Âmire’den, dördüncüsü ise Kıztaşı’ndan getirildi.Süleymaniye Camiî’nde kullanılan ak mermerler Marmara adasından, yeşil mermerler Arabistan’dan getirildi. Süleymaniye Camiî’nin minareleri diğer camilerden farklı olarak camiye bitişik değil, avlunun köşelerine yerleştirildi.
Süleymaniye Camiî’nin dört minaresi Sultan Süleyman Han’ın İstanbul’un fethinden sonra dördüncü Osmanlı Sultanı olduğunun, minarelerde yer alan on şerefe ise 10. Osmanlı sultanı olduğunun işaretidir.
Süleymaniye Camiî’nin büyük kubbesi, iki yarım kubbe ile desteklendi. Kubbe içi duvarlarına yerleştirilen küpler ile cami içi akustiği mükemmel bir şekilde ayarlandı. Caminin kandilleri arasına yerleştirilen devekuşu yumurtaları sayesinde örümceklerin ağ örmeleri engellendi.
Mihrap üzerinde yer alan “şehper-i Cibril (Cebrail’in kanatları)” adı verilen renkli pencereler, benzersiz güzelliktedir.
Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan’ın türbeleri caminin hemen yanında bulunmaktadır.
4. SULTANAHMET CAMİÎ (Mavi Camiî) - Blue Mosque
Sultanahmet Camiî, Sultan I. Ahmet tarafından mimar Sedefkâr Mehmet Ağa’ya 1609-1919 yıllları arasında yaptırıldı.Sultanahmet Camiî - Blue Mosque (Fatih)
Sultan . Ahmet, Aziz Mahmut Hüdâyi Hazretleri, Şeyhülislam Mehmet Efendi, Sadrazam Davut Paşa ve bazı büyük devlet adamları da caminin inşaatında gelip bizzat çalıştılar.Sultanahmet Camiî iç süslemelerde kullanılan yirmi binden fazla çini ve desenlerindeki mavi tonlarından dolayı turistler tarafından “Mavi Camiî/Blue Mosque” diye adlandırıldı.
5. HIRKA-İ ŞERİF CAMİÎ - Hırka-i Serif Mosque
Hırka-i Şerif, İstanbul Fatih’te Hz. Muhammed’in (s.a.v.) hırkasının muhafaza edildiği camidir.Hırka-i Şerif Camiî - Hırka-i Serif Mosque (Fatih)
İstanbul’un Fatih ilçesi Hırka-i Şerif semtinde bulunan cami, 1851 yılında Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılmıştır. Peygamber Efendimiz’in Veysel Karânî’ye (r.a.) hediye ettiği meşhur Hırka-i Şerif’inin İstanbul halkı tarafından burada ziyareti ve muhafaza edilmesi için yaptırılan camiye bu yüzden Hırka-i Şerif Camiî denildi.
Hırka-i Şerif Camiî Ziyaret Saatleri
Haftanın yedi günü ziyarete açık olan Hırka-i Şerif; hafta içi 10.00-18.00, hafta sonu 09.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilebilir.6. AZİZ MAHMUT HÜDAYİ HAZRETLERİ TÜRBESİ / CAMİÎ - Aziz Mahmut Hudayi Mosque
Aziz Mahmut Hüdâyî Hazretleri, İstanbul’un ileri gelen Hak dostlarındandır.Aziz Mahmut Hüdâyî Hazretleri Türbesi - Aziz Mahmut Hudayi Mosque (Üsküdar)
Üstadı Üftade Hazretlerine intisap etmeden önce Bursa kadısıydı. Bir kadınının, kocasından boşanma talebinde bulunduğu ilginç bir dava, hayatını tamamen değiştirdi. Kadılığı ve müderrisliği bırakıp Üftade Hazretlerinin önüne diz çöküp talebe oldu. Hüdâyî ismi ve Aziz sıfatı, şeyhi tarafından kendisine verildi. Hüdâyî Hazretlerinin İstanbul’a gelip Üsküdar’da kurduğu dergâhı kısa zamanda bir ilim ve irfan mektebi oldu. Dönemin sultanları talebesi oldular. Aziz Mahmut Hüdâyî Hazretleri, 1628 senesinde vefat etti.Aziz Mahmut Hüdâyî Hazretlerinin vefatından önce yaptığı şu dua münasebetiyle türbesi, İstanbul halkının en sık ziyaret ettiği mekânlardan biri olmuştur:“Ya Rabbi! Kıyamete kadar bizim yolumuzda bulunanlar, bizi sevenler ve ömründe bir kere türbemize gelip Fatiha okuyanlar bizimdir. Bize mensup olanlar denizde boğulmasınlar, ahir ömürlerinde fakirlik görmesinler, imanlarını kurtarmadıkça ölmesinler, öleceklerini bilsinler ve haber versinler ve de ölümleri denizde boğularak olmasın.”
Aziz Mahmut Hüdayi Hazretleri Türbesi Ziyaret Saatleri
Aziz Mahmut Hüdâyî Hazretleri Türbesi, haftanın yedi günü ziyarete açık olan türbe, 07:30 ile 20:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.7. HZ. YUŞA TÜRBESİ VE TEPESİ (Yuşa Camiî) - Yusha Mosque
Yûşâ Tepesi, Anadolu Kavağı’nda Beykoz İlçesi sınırları içindedir.Hz. Yuşa Türbesi - Tomb of Prophet Yusha and Mosque (Beykoz)
Tepenin zirvesinde Yûşâ’ya (a.s.) ait olduğuna inanılan kabir ve yanında bir cami vardır. Hz. Musa’nın (a.s.) kumandanlarından biri olan Hz. Yûşâ (a.s.), rivayetlere göre Hz. Musa’nın (a.s.) kız kardeşinin oğludur. Hıristiyan ve Yahudi kaynaklarında kendisinden “Yeşu” adıyla bahsedilir. Hz. Musa’nın (a.s.) vefatından sonra Hz. Yûşâ’nın (a.s.) Peygamberlik vazifesini devam ettirdiğine inanılmaktadır. Hatta İsrailoğullarını göçebelikten kurtarıp Kenan diyarına yerleştiren kişinin Hz. Yûşâ (a.s.) olduğu düşünülmektedir.Bu kabrin Hz. Yûşâ’nın (a.s.) kabri olduğu şeklindeki inanç, Beşiktaş’ta türbesi olan Yahya Efendi Hazretlerinin bir kerametine dayanmaktadır.