Yağı ve suyu çıkarılan tohum ve bitki atıklarına küspe denilmektedir.
Küspe; ülkemizde
hayvancılığın gelişmesi ve ilerlemesine yardımcı olmuştur.
Küspe, modern hayvancılığa geçişi
sağlamaktadır.
Protein bakımından oldukça zengin bir besin kaynağıdır.
Büyükbaş
hayvanlarda küspe, süt üretimini arttırmaktadır.
Süt üretimini arttırmasının yanı sıra hayvanın
etinin sertleşmesine neden olmaktadır.
Bu yüzden hayvanlara (kesilmeye ayrılan hayvanlara) 6
ay küspe verilmemelidir.
Etinin yumuşaması beklenmelidir.
Büyükbaş hayvanlarda protein
ihtiyacını arttıran yegane yem, şeker pancarı küspesidir.
Özellikle Trakya ve Konya
bölgelerinde şeker pancarı fabrikalarının yanında büyükbaş hayvancılık için üretim merkezleri
kurulmaktadır.
Küspe balıkçılıkta da yem yapımında kullanılmaktadır.
İnsanlar için kokusu itici gelebilir
ancak balıklar bu yemleri oldukça çekici bulmaktadır.
Genellikle tatlı su balıklarının
avlanmasında kullanılır.
Ancak bu yasaklanmıştır.
Bunun nedeni ise; yazın suların çekildiği
bölgelerde olta uçlarında bulunan iğneler büyükbaş veya küçükbaş hayvanların yutmasıyla iç
organlarında zarar teşkil etmesidir.
Her türlü meyve ve sebzeden elde edilen küspenin enerji değeri yüksektir.
Buna bağlı yakıt
olarak kullanılmaktadır.
Hem enerji değerinin yüksek olması hem de maliyetinin düşük
olması küspeyi yakıt olarak kullanmada önemli bir yere taşımaktadır.
Bitki ve tohumların yağı çıkarıldıktan sonra kalan küspe, hayvancılık ile uğraşan fabrikalara
satılmaktadır.
Fabrikalar küspeleri alır ve kışın kullanmak üzere saklarlar.
Saklama yöntemi;
nemden uzak bir ortamda naylon brandalara birkaç sefer sarılarak saklanmalıdır.
Son yıllarda
teknolojinin gelişmesi ile küspe sektöründe de gelişmeler görülmüştür.
Küspe; sulu olarak
değil kurutulmuş ve özel işlemlerden geçirilmiş, preslenmiş olarak satılmaktadır.
Küspe; ülkemizde
hayvancılığın gelişmesi ve ilerlemesine yardımcı olmuştur.
Küspe, modern hayvancılığa geçişi
sağlamaktadır.
Protein bakımından oldukça zengin bir besin kaynağıdır.
Büyükbaş
hayvanlarda küspe, süt üretimini arttırmaktadır.
Süt üretimini arttırmasının yanı sıra hayvanın
etinin sertleşmesine neden olmaktadır.
Bu yüzden hayvanlara (kesilmeye ayrılan hayvanlara) 6
ay küspe verilmemelidir.
Etinin yumuşaması beklenmelidir.
Büyükbaş hayvanlarda protein
ihtiyacını arttıran yegane yem, şeker pancarı küspesidir.
Özellikle Trakya ve Konya
bölgelerinde şeker pancarı fabrikalarının yanında büyükbaş hayvancılık için üretim merkezleri
kurulmaktadır.
Küspe balıkçılıkta da yem yapımında kullanılmaktadır.
İnsanlar için kokusu itici gelebilir
ancak balıklar bu yemleri oldukça çekici bulmaktadır.
Genellikle tatlı su balıklarının
avlanmasında kullanılır.
Ancak bu yasaklanmıştır.
Bunun nedeni ise; yazın suların çekildiği
bölgelerde olta uçlarında bulunan iğneler büyükbaş veya küçükbaş hayvanların yutmasıyla iç
organlarında zarar teşkil etmesidir.
Her türlü meyve ve sebzeden elde edilen küspenin enerji değeri yüksektir.
Buna bağlı yakıt
olarak kullanılmaktadır.
Hem enerji değerinin yüksek olması hem de maliyetinin düşük
olması küspeyi yakıt olarak kullanmada önemli bir yere taşımaktadır.
Bitki ve tohumların yağı çıkarıldıktan sonra kalan küspe, hayvancılık ile uğraşan fabrikalara
satılmaktadır.
Fabrikalar küspeleri alır ve kışın kullanmak üzere saklarlar.
Saklama yöntemi;
nemden uzak bir ortamda naylon brandalara birkaç sefer sarılarak saklanmalıdır.
Son yıllarda
teknolojinin gelişmesi ile küspe sektöründe de gelişmeler görülmüştür.
Küspe; sulu olarak
değil kurutulmuş ve özel işlemlerden geçirilmiş, preslenmiş olarak satılmaktadır.