Maximum
EMEKTAR UYE
Hüdayi Vakfı bünyesinde hizmet veren Hüdâyi Sosyal Girişimcilik Akademisi (SGA) nedir? SGA'da eğitim fırsatları neler? Mezun olanlar için nasıl imkanlar sunuluyor? SGA hakkında detaylı bilgi ve başvuru.
Altınoluk dergisinin son sayısında yayınlanan, Hüdâyi Sosyal Girişimcilik Akademisi Koordinatörü Mustafa Başer ile röportajla SGA hakkında bilmek istedikleriniz...Hüdâyi Sosyal Girişimcilik Akademisi (SGA) Nedir? Kısaca tanıtabilir misiniz?
Mustafa BAŞER: Hüdâyi Sosyal Girişimcilik Akademisi (SGA) öncellikle gönüllü kuruluşlarda ve diğer alanlarda çalışmak isteyen üniversite mezunu gençlerimize yönelik 3 aylık bir eğitim programdır. SGA programı üniversite sonrasında katılımcılara sosyal girişimcilik alanında kendilerini geliştirmeleri için çeşitli fırsatlar sunan bir programdır. Bugüne kadar onlarca genç katılımcı bu akademiden mezun oldu ve birçoğu gerek Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı’nda gerekse diğer STK’larda (yurt içinde ve yurt dışında) görev aldı.
SGA programının içeriğinden bahsedebilir misiniz? Bu programda hangi eğitimler veriliyor, katılım şartları nelerdir?
BAŞER: SGA programı lisans ve ön lisans mezunu gençlere yöneliktir. Kendini geliştirmek isteyen, hedefleri olan ve dert sahibi her genç kardeşimiz bu programa başvurabilir. Programımız 3 aylık yoğunlaştırılmış bir eğitimden oluşuyor. Programımızın içeriğinde bazı derslerimiz eğitim süresi boyunca devam ederken bazı derslerimiz de paket eğitim şeklinde bir iki haftalık süreçten oluşuyor.
Eğitimlerimiz, Manevî Eğitim, Kişisel Gelişim ve Meslekî Eğitim alanlarında toplamda 470 saatten oluşuyor. Manevi eğitim alanında, Sohbetlerimiz (Osman Nuri Topbaş Hoca Efendi), Kur’an-i Kerimi Güzel Okuma, Siyer-i Nebî, Âkâid ve İlmihal olmak üzere 7 farklı dersimiz bulunuyor. Kişisel Gelişim ve Meslekî Eğitim alanında ise, Proje Yönetimi ve Yazma Eğitimi, Kişisel Farkındalık ve Mim Modeli, Beden Dili, Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı, Ekip Çalışması ve Liderlik vb. eğitimler olmak üzere 14 farklı alanda derslerimiz bulunuyor. Ayrıca eğitim süresince farklı kitaplar okunup tahlili gerçekleştiriliyor.
SGA programını başarıyla tamamlayan katılımcılar ne gibi kazanımlar elde ediyor ve program sonunda bu katılımcılara hangi fırsatları sunuyorsunuz?
BAŞER: Öncelikle 3 aylık eğitim süresi boyunca katılımcılarımız eğitim aldıkları alanlarda çeşitli beceriler kazanıyor. SGA programı kişinin kendini tanıması ve yeteneklerini keşfetmesine imkân sağlıyor. Bu süreçte kişi kendi artı ve eksilerini görüp ilgi alanlarını keşfedebiliyor. Ayrıca yapılan düzenli okumalar sayesinde katılımcılar okuma alışkanlıklarını geliştiriyorlar. Yine katılımcılar bazı gönüllülük çalışmalarında ve yardım faaliyetlerinde bulunabiliyorlar. Bunun daha bereketli bir hayat için önemli olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca programı başarılı bir şekilde tamamlayan katılımcılarımıza, gerek staj gerekse iş konusunda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Sonuç olarak tüm bu dersler ve okumalar sonucunda bir Müslüman gencin hem manevi hem de maddi olarak en azından temel düzeyde bir yetkinlik kazanacağını düşünüyoruz.