Akvaryum Nasıl Temizlenir?

GuLce 

EMEKTAR UYE

GuLce 

EMEKTAR UYE
Katılım
28 Haz 2023
Mesajlar
1,853
Tepkime puanı
457
Puanları
83
Konum
Başkent
Akvaryumun görsel olarak sunduğu şölen ve verdiği iç huzur, akvaryumla uğraşanların sayısını arttırsa da yükselen bu uğraş beraberinde de bir takım sorumluluklar getirmektedir. Bunların en başında şüphesiz akvaryum temizliği ve bakımı gelmektedir. Akvaryumun temizliğinin sık olarak yapılması balıkların sağlığı açısından önemlidir.



Bu yazımızda akvaryum temizliği nasıl olmalıdır sorusuna ayrıntılı olarak incelemek istedik. Tüm pratik bilgilerle akvaryum temizliği hakkında ki her şeyi öğrenebilir siz de balıklarınızın daha hijyenik ortamlarda yaşamasını sağlayabilirsiniz. Akvaryum nasıl temizlenir sorusuna cevap bulmadan önce akvaryumun insanlar üzerinde bıraktığı faydalara bir göz atalım.

Akvaryumun faydaları nelerdir?
Akvaryumların insan üzerindeki etkisi yapılan araştırmalarla incelenmiş ve birçok olumlu sonuca ulaşılmıştır.

Akvaryum bulunduğu odadaki nem oranını dengelediği gibi etrafta uçuşan tozları suda filtreleyerek de odadaki havanın temiz kalmasına katkıda bulunur. Özellikle bebekler ve astım hastaları için uygun ortamın oluşmasına katkıda bulunur.
Yoğun stresle mücadele edenlerin tedavisinde akvaryumlar kullanıldığı gibi, gelişmiş ülkelerin bazılarında stres altında çalışan devlet memurlarını rahatlatmak amacıyla akvaryum izletildiği bilinmektedir. Çalışanların daha dingin olmalarına yardımcı olmaktadır.
Akvaryumların çocuklar için öğretici özelliği de vardır. Balıkların doğal yaşamlarını gözlemleyerek balıklar hakkında birçok şeyi öğrenebilmelerinin yanı sıra sorumluluk sahibi olmalarına da katkıda bulunur.
Bulunduğu ortama kattığı görsel güzellik de akvaryumun faydaları arasında sayılabilir.
Akvaryum Nasıl Temizlenir?
Akvaryumun kirlendiğini ve artık temizlenmesi gerektiğini anlamanın çeşitli yolları vardır. Bunların en belirgin olanları suyun bulanıklaşması, suda yüzmeye başlayan parçacıklar ve akvaryum camında yosunların oluşmuş olmasıdır. Balıkların hızlı nefes alış verişi ve çok durgun olmaları da akvaryumu temizlemenin habercisidir.

Akvaryum Camı Nasıl Temizlenir?


Akvaryum camında oluşan kirlilik genellikle yosun oluşumundan kaynaklanmaktadır. Yosun oluşumu ise akvaryum ışıklandırmasıyla doğru orantılı olarak artmaktadır. Işıklandırmanın çok olduğu akvaryumlarda yosunlanma da yoğun olacaktır.
Oluşan yosunları mekanik ve biyolojik yollarla temizleyebilirsiniz. Mekanik temizleme, yardımcı aparatlarla, elle yapılan temizleme çeşididir. Biyolojik temizleme ise özel ilaçlarla yapılan temizleme çeşididir. Bu ilaçlar akvaryumda bulunan yosunları ortadan kaldırmaz, sadece oluşumunu engeller. Biyolojik ve mekanik temizleme yöntemiyle sık olarak yapacağınız temizlik yosun oluşumunda önemli ölçüde azalma sağlayacaktır. Bunun dışında akvaryumda besleyeceğiniz vatos balığının da camlarda oluşan yosun oluşumunu engellemede ve temizliğinde büyük kolaylık sağladığı bilinmektedir.

Akvaryum camını temizlemek için üretilen uzun saplı süngerlerden ya da cam temizleme setlerinden (Resim1) edinmeniz temizlik kolaylığı açısından avantaj sağladığı gibi cam temizliğinde daha etkili olacaktır. Cam yüzeyin tamamını sünger yardımıyla yüzeyi çizmeden temizleyebilirsiniz
Yine petshoplardan temin edebildiğiniz mıknatıslı cam temizleme aparatı da işinizi görecektir. Çift parça olarak kullanılan bu apartın bir parçasını cam yüzeyin içine diğerini de dışına koyarak birbirlerine yapışmasını sağlayın. Ve yukarıdan aşağıya doğru cam yüzeyi temizleyin. Ancak mıknatıs diplere indiğinde özelliğini kaybettiğinden dolayı derinliği 70 cm’yi geçen akvaryumlarda önermiyoruz. Bu tür akvaryumların temizliğini uzun saplı süngerlerle yapabilirsiniz.
Bir çok kişi akvaryum camı temizlerken jilet kullanmaktadır. Jilet kullanmak cam temizliğinde etikli olsa da yapacağınız yanlış bir hareket akvaryum camını çizebilir. Bu yüzden jilet ile yapılan temizliği sizlere önermiyoruz. Ancak camlarda kireç oluşumu gözlenmişse jilet kullanılabilir. Akvaryumu on beş gün ile 1 ay içerisinde temizleyerek kireç oluşumunu da engelleyebilirsiniz.
Akvaryumda su değişimi ve dip temizliği nasıl olur?
Akvaryumun dibinde zamanla balık dışkıları ve yem artıkları birikir. Bu artıkların temizlenmesi balıkların sağlığı açısından önemli olduğu kadar akvaryumun temiz görünmesi için de önemlidir. Akvaryum suyunun ise periyodik olarak, ayda bir yüzde otuz oranında değişimini sağlamak gerekmektedir. Bu su değişimi yapılan dip temizliği ile sağlanmalı ve boşalan suyun yerine üç gün ağzı açık olarak dinlendirilmiş su eklenmelidir. Bu şekilde yapılan su değişimi dipten yüzeye doğru olmalıdır.
Uyarı: Suyun tamamını boşaltıp yerine başka temiz suyla doldurmamalısınız. Balıklar alıştığı doğal ortamın dışında başka bir ortama girdiklerinde strese girer.Eğer akvaryum suyu çok kirlenmişse maksimum yüzde yetmiş seviyesinde suyu değiştirebilirsiniz. Bunun yaparken de balıkları, akvaryumdan aldığınız suyun içinde bekletmelisiniz. Tersi durumunda çeşitli hastalıklar oluşabileceği gibi balıkların ölümüne de sebebiyet verebilirsiniz.

Akvaryumun dibinde oluşan artıkları temizlemek için manuel yada otomatik olarak satılan dip süpürgelerinden edinin. Süpürgenin bir ucunu akvaryumun içine diğer ucunu ise boş bir kaba koyun ve suyun akması için ağzınızla basınç oluşturun. Süpürgeyi akvaryumun içinde dolaştırarak dipteki pislikleri temizleyebildiğiniz gibi suyun değişimini de sağlamış olacaksınız. Kaba doldurduğunuz suyu dökmeyin, filtre temizliğinde kullanmak için bekletin.(resim2)
Boşalan suyun yerine üç gün ağzı açık olarak dinlendirilmiş temiz suyu ekleyin. Su eklerken olabildiğince yavaş olmalı balıkları strese sokmamalısınız.
Akvaryum Filtresi Nasıl Temizlenir?
Filtre temizliği, kullandığınız filtre çeşidine göre farklılık göstermektedir. Küçük bir akvaryumunuz varsa hafta bir yapacağınız temizlik yeterli olacaktır.Eğer büyük bir akvaryumunuz var ve dış filtre kullanıyorsanız ayda bir temizliğini yapmanız gerekmektedir.

Küçük bir iç filtreyi temizlemeye başlamadan önce parçalarını sökün. Mekanik parçaları musluğun altında iyice yıkayın. Süngeri ise dip temizliği ile çıkan suyun içinde temizleyin. Musluk altında temizlenen sünger, balıkların sağlığı için zararlı olacaktır. Bu şekilde yapılan temizlik, süngerin içinde oluşan yararlı bakterilerin ölümüne neden olur.
Dış filtreyi temizlemeden önce parçalarını sökün ve mekanik kısmını musluk altında yıkayın. İç filtrede olduğu gibi dış filtrede de bulunan süngeri kesinlikle musluk suyuyla değil akvaryumun suyuyla temizleyin. Dış filtrenin elyaflarını ve süngerini düzenli olarak değiştirerek akvaryumun daha sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz
Akvaryum parçaları nasıl temizlenir?
Balıklarınız için daha temiz bir ortam yaratmak istiyorsanız akvaryumda bulunan aksesuarları da temizlemeniz gerekmektedir.

Bunun için akvaryumda bulunan parçaları özenle çıkartın. Ve tüm parçaları bulaşık makinesine yerleştirin. Eğer küçük kaya parçaları var ise bunları makinede değil elde yıkayın. Aksi takdirde makinenin filtrelerini tıkayabilir, zarar verebilirsiniz.
Bulaşık makinesinde yıkamak istemezseniz elde de tüm parçaları iyice musluk altında yıkayarak tekrar yerlerine yerleştirebilirsiniz.
Isıtıcıyı ise temiz bir sünger yardımıyla yine akvaryumun suyuyla silerek temizleyebilirsiniz.
Akvaryum temizliğini periyodik olarak yapmazsanız balıkların hastalanmasına yada ölmesine neden olabilirsiniz. Eğer sık olarak akvaryum temizliği yapamayacaksınız dirençleri daha kuvvetli olan büyük balıkları tercih etmenizde yarar vardır.
 

Konuyu görüntüleyenler

Ana Sayfa Register Log In
Üst