Neler yeni

Ahiret hayatının safhaları nelerdir?

Maximum 

EMEKTAR UYE
Mesajlar
326
Puanları
43
Tepkime puanı
168
Konum
Belalim.Net

1690124649389

Ahiret Hayatının 8 Safhası​



Ahiret hayatının safhaları nelerdir? Sırasıyla ahiret hayatının 8 safhası...​

İnsanın ölümüyle başlayan ahiret hayatının safhaları şöyledir:

  1. Kabir hayatı.
  2. Sûr ve Sûra üfürüş.
  3. Haşr (Dirilme) ve Mahşer.
  4. Amel defterlerinin dağıtılması.
  5. Hesap günü ve sorular.
  6. Mizan.
  7. Sırat.
  8. Şefaat.

AHİRET HAYATININ 8 SAFHASI​

  1. Kabir Hayatı​

İnsanın ölümüyle kabir hayatı (berzah) başlar. Bir hadiste “Kabir, ahiret duraklarının ilkidir. Bir kimse eğer o duraktan kurtulursa sonraki durakları daha çabuk geçer. Kurtulamazsa sonraki durakları geçmek zor olacaktır” buyrulmuştur.

  1. Sur ve Sur’a Üfürüş​

Kelime olarak “sûr, seslenmek, boru, üflenince ses çıkaran boynuz” anlamlarına gelir. Terim olarak “kıyametin kopuşunu belirtmek ve kıyamet koptuktan sonra bütün insanların mahşer yerinde toplanmak üzere dirilmelerini sağlamak için İsrafil aleyhisselâm tarafından üfürülecek olan boruya sûr” denilir.

Kur’an ayetlerinden anlaşıldığına göre İsrafil aleyhisselâm sûra iki defa üfürecektir. İlkinde Allah’ın diledikleri hariç, göklerde ve yerde olan her şey dehşetinden sarsılacak ve kıyamet kopacak, ikincisinde de insanlar dirilecek ve mahşer yerinde toplanmak üzere Rablerine koşacaklardır.

  1. Haşr ve Mahşer​

Sözlükte “toplanmak, bir araya gelmek” demek olan haşr, terim olarak “Allah’ın, insanları hesaba çekmek üzere tekrar dirilttikten sonra bir araya toplaması”dır. İnsanların toplandıkları yere mahşer veya arasat denir.

  1. Amel Defterlerinin Dağıtılması​

İnsanlar hesaplarının görülmesi için toplandıktan sonra, kendilerine dünyadayken yapmış oldukları işlerin yazılı bulunduğu amel defterleri verilir.

  1. Hesap Günü ve Sorulacak Sorular​

İnsanlar amel defterlerini ellerine aldıktan ve yaptıklarını en ince detayına kadar gördükten sonra Yüce Allah tarafından hesaba çekileceklerdir.

  1. Mizan​

Sözlükte “terazi” anlamına gelen mizan, “ahirette hesaptan sonra herkesin amellerinin tartıldığı ilahi adalet ölçüsü”dür. Mahiyeti bizce bilinmeyen mizan, dünyadaki ölçü aletlerinin hiç birisine benzetilemez. Mizanda iyilikleri, kötülüklerinden ağır gelenler kurtuluşa erecek, hafif gelenler ise azabı hak edeceklerdir.

  1. Sırat​

Sırat, cehennemin üzerine uzatılmış bir yoldur. Herkes buradan geçecektir. Mü’minler yaptıkları amellerine göre kimi süratli, kimi daha yavaş olarak bu yoldan geçecek, kâfirler ve günahkârlar ise ayakları sürçerek cehenneme düşeceklerdir.

  1. Şefaat​

Şefaat etmek, kelime olarak “bir kimsenin bağışlanmasını istemek, yardım etmek, birinin önüne düşüp işinin görülmesi için dua ve niyazda bulunmak” gibi manalara gelir. Terim anlamında şefâat ise “dünyada işlenen bazı günahların âhirette cezalandırılmasından vazgeçilmesi için talepte bulunmak, aracı olmak ve bunun için dua etmek”tir.
 

Konuyu görüntüleyenler

  • Üst